P

Podzimní čočkový salát s pečenou řepou, kozím sýrem, špenátem a vlašskými ořechy

Mám ráda saláty, ale s příchodem podzimu si je skoro přestávám dělat. Nějak přestávám mít přirozeně chuť na jen čerstvou zeleninu a inklinuji spíš k teplým jídlům. Tento teplý podzimní salát je ale skvělým pokračovatelem mých oblíbených letních salátů v podzimní sezóně. Vůně, chuť a hlavně barva pečené řepy mě vždycky dostane a celé jídlo krásně uzemní. Čerstvý špenát dá jídlu a čočce krásnou texturu a je to malá vzpomínka na léto. No a kozí sýr a ořechy jsou prostě dvojka co do sebe zapadá. Ikdyž jsem z tohodle salátu nadšená, tak ale mého Matěje kozím sýrem nikdy nepotěším, takže pokud ho taky nemáte rádi, můžete nahradit třeba ovčí fetou.  Určitě nezapoměňte také na zálivku, která všechny chutě propojí. Rozhodně tento salát vyzkoušejte, díky čočce vás krásně zasytí a je to skvělé vegetariánské jídlo na oběd nebo večeři. Dejte mi pak vědět, jak vám chutnal 🙂

Podzimní čočkový salát s pečenou řepou, kozím sýrem, špenátem a vlašskými ořechy

  • Servings: 2
  • Difficulty: jednoduché
  • Print

Na vaření používám měděné odměrky Copper. 1 cup (hrnek) má objem 250ml. Lžíce je klasická polévková. Lžička klasická malá kávová.

Ingredients

  • 2 cups/hrnky vařené čočky
  • 3 velké hrsti špenátu (cca 120g)
  • 1/2 nasekané červené cibule (+ pár plátků na ozdobu)
  • 3 stroužky česneku
  • sůl/pepř/lžička sušeného tymiánu nebo čerstvé snítky
  • velká hrst vlašských ořechů
  • 100g kozího sýra
  • 3 červené řepy
  • olivový olej (4 lžíce do zálivky, 2 lžíce k řepě, cca 2 lžíce na cibuli)
  • MEDOVÁ ZÁLIVKA: 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžíce medu, 1 lžíce jablečného octa (ocet lze nahradit citronovou šťávou), půl lžičky soli, špetka pepře

Directions

    1. Předehřejte si troubu na 180°C (horkovzduch).
  1. Řepu zbavte slupky a nakrájejte na střední špalíčky (půlměsíce). Vložte do mísy, přidejte velkou lžíci olivového oleje a promíchejte, aby byla řepa všude obalená v oleji. Dejte na pečící papír, posolte, popepřete a poprašte sušeným tymiánem, nebo přidejte pár snítek čerstvého. Řepu pečte zhruba 30-35 minut (délka se mírně liší v závislosti na velikosti nakrájené řepy), na závěr přidejte hrst vlašských ořechů a ještě 5-10 minut je nechte rozvonět v troubě s řepou. Ořechy ale raději hlídejte, aby se nespálily a nezhořkly.
  2. Mezitím co se peče řepa si předem namočenou čočku uvařte do měkka podle návodu na obalu. Bude záviset na druhu čočky, ale počítejte cca 30 minut. Pak přesuňte na sýtko, aby vykapala voda. Omyjte si špenát a nechte ho vykapat.
  3. Připravte si zálivku. Smíchejte všechny potřebné ingredience, pořádně promíchejte a dejte stranou.
  4. Na pánvi osmažte cibuli téměř do zlatova, pak přidejte na plátky nasekaný česnek a nechte ho tam ještě asi minutu rozvonět s cibulí. Pak přidejte čočku, posolte a popepřete. Krátce vše spojte dohromady a nakonec přidejte špenát. Špenát do směsi jen opatrně zamíchejte a dejte pánev stranou z plamene. Špenát by neměl úplně zavadnout, proto se do horké směsi jen zamíchá.
  5. Hotovou čočku se špenátem dejte do mísy/talíře, nahoru přidejte hotovou pečenou řepu s ořechy, rozdrolený kozí sýr a na plátky nakrájenou červenou cibuli. Zalijte zálivkou a salát je hotový 🙂

Tips & Tricks: Zálivky si můžete připravit víc do uzavíratelné skleničky a pak ji v průběhu pár dní kdykoliv použít znovu. V lednici vydrží v uzavřené nádobě nekolik dní. Ořechy můžete také opražit na pánvy a přidat můžete i pražené slunečnice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *