M

Masové kuličky s rajčatovou omáčkou

Kdo by neznal masové kuličky a rajčatovou omáčku. Skvělý oběd nebo večeře. Záměrně nepíši „rajskou“, protože omáčka je trochu jiná a to hlavně hutnější konzistencí, protože na konec omáčku nepasíruji, ale po vyndání koření rozmixuji prostě všechno, aby nezůstalo nic na zmar 🙂 Tím, že vše rozmixuji dodá omáčce i světlejší barvu.

Většinou ani nepotřebuji doslazovat cukrem a to díky celé mrkvi a také sladkostí rajčat, pokud třeba děláte z čerstvě letních a necháte podusit opravdu dlouho, aby rajčata ještě víc zesládla.

K tomu si můžete udělat rýži, těstoviny, kroupy, pohanku, nebo třeba jen zelené fazolky s mandlemi nebo brokolici na másle, prostě skoro cokoliv vás napadne.

Masové kuličky s rajčatovou omáčkou

  • Servings: cca 5-6 porcí / cca 40 kuliček
  • Difficulty: jednoduché
  • Print

Ingredients

    KULIČKY:

  • 800g mletého masa (třeba 1:1 hovězí: vepřové mleté, nebo já v tomto případě 500g hovězího a 300g vepřového)
  • 1 šalotka nebo půlka cibule
  • 3-4 lžíce ovesných jemných vloček
  • 2 lžičky soli
  • velká hrst čertvé hladkolisté petržele (nakrájená na jemno, nebojte se toho)
  • 1 vejce
  • zázvor (malý kousek tak 5g)
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce lněného semínka
    • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • RAJČATOVÁ OMÁČKA:
  • 100g másla nebo cca 3 lžíce ghí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 stonek řapíkatého celeru (není nutné)
  • cca čtvrtka celeru (+- 130g)
  • plechovka krájených rajčat (nebo v létě čerstvá)
  • malý rajčatový protlak
  • cca lžička a půl soli
  • 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 3 kuličky pepře, půl lžičky tymiánu, 1/3 lžičky skořice
  • 1 lžíce třtinového cukru (podle potřeby, není nutné)
  • cca 350ml vody nevo vývaru

Directions

    1. Nejdřív začněte omáčkou. Nachystejte si cibuli na jemno, česnek na plátky a zeleninu nastrouhejte na hrubo (řapíkatý celer stačí nakrájet). Ve větším hrnci začněte smažit na másle cibuli, nechejte minutku a přidejte zeleninu (kromě česneku). Vše restujte na mírném plameni tak 15minut. Chcete, aby vše zezlátlo a míchejte pravidelně. Potom přidejte česnek a nechejte ho rozvonět. Přidejte protlak a nechte ho taky restovat za stálého míchání cca 1 minutu.
  1.  Ke směsi následně přidejte rajčata a potom vodu/vývar a nakonec koření a sůl. Přiklopte pokličkou a nechte na malém plameni vařit. Můžete nechat 20-40 minut. Pravidelně to je potřeba hlídat a míchat. Čím déle necháte provařit, tím rajčata pustí sladší chuť. Nekdě v půl fázi můžete přidat i lžíci až dvě cukru. Záleží jakou chuť preferujete. Na závěr vyndejte koření a rozmixujte do hladka. Pokud by se vám omáčka zdála moc hustá, přidejte ještě trochu vody a provařte.
  2. Mezitím co se vaří omáčka si připravte masové kuličky. Smíchejte všechny ingredience ve střední míse a nejlépe rukou propojte. Potom vytvářejte menší kuličky a dávejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 200°C horní/spodní ohřev přibližně 20 minut.
  3. Na závěr můžete ozdobit talíř ještě čerstvou petrželí, praženými semínky nebo jarní cibulkou.

Tips & Tricks: Koření se v omáčce hůř hledá a tak ho dejte buď do speciálního sáčku k tomu určenému a vařte koření v něm v omáčce a nebo si koření svařte 15minut bokem v rendlíku s trochou vody a následně kořeněný vývar přidejte k omáčce.

 

 

 

 

  1. Pingback:Rychlá kořeněná kuřecí prsa s králičími játry - Kardamomma

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *