Kdo by neznal masové kuličky a rajčatovou omáčku. Skvělý oběd nebo večeře. Záměrně nepíši „rajskou“, protože omáčka je trochu jiná a to hlavně hutnější konzistencí, protože na konec omáčku nepasíruji, ale po vyndání koření rozmixuji prostě všechno, aby nezůstalo nic na zmar 🙂 Tím, že vše rozmixuji dodá omáčce i světlejší barvu.
Většinou ani nepotřebuji doslazovat cukrem a to díky celé mrkvi a také sladkostí rajčat, pokud třeba děláte z čerstvě letních a necháte podusit opravdu dlouho, aby rajčata ještě víc zesládla.
K tomu si můžete udělat rýži, těstoviny, kroupy, pohanku, nebo třeba jen zelené fazolky s mandlemi nebo brokolici na másle, prostě skoro cokoliv vás napadne.
Masové kuličky s rajčatovou omáčkou
Ingredients
- 800g mletého masa (třeba 1:1 hovězí: vepřové mleté, nebo já v tomto případě 500g hovězího a 300g vepřového)
- 1 šalotka nebo půlka cibule
- 3-4 lžíce ovesných jemných vloček
- 2 lžičky soli
- velká hrst čertvé hladkolisté petržele (nakrájená na jemno, nebojte se toho)
- 1 vejce
- zázvor (malý kousek tak 5g)
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce lněného semínka
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- RAJČATOVÁ OMÁČKA:
- 100g másla nebo cca 3 lžíce ghí
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 stonek řapíkatého celeru (není nutné)
- cca čtvrtka celeru (+- 130g)
- plechovka krájených rajčat (nebo v létě čerstvá)
- malý rajčatový protlak
- cca lžička a půl soli
- 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 3 kuličky pepře, půl lžičky tymiánu, 1/3 lžičky skořice
- 1 lžíce třtinového cukru (podle potřeby, není nutné)
- cca 350ml vody nevo vývaru
KULIČKY:
Directions
- Nejdřív začněte omáčkou. Nachystejte si cibuli na jemno, česnek na plátky a zeleninu nastrouhejte na hrubo (řapíkatý celer stačí nakrájet). Ve větším hrnci začněte smažit na másle cibuli, nechejte minutku a přidejte zeleninu (kromě česneku). Vše restujte na mírném plameni tak 15minut. Chcete, aby vše zezlátlo a míchejte pravidelně. Potom přidejte česnek a nechejte ho rozvonět. Přidejte protlak a nechte ho taky restovat za stálého míchání cca 1 minutu.
- Ke směsi následně přidejte rajčata a potom vodu/vývar a nakonec koření a sůl. Přiklopte pokličkou a nechte na malém plameni vařit. Můžete nechat 20-40 minut. Pravidelně to je potřeba hlídat a míchat. Čím déle necháte provařit, tím rajčata pustí sladší chuť. Nekdě v půl fázi můžete přidat i lžíci až dvě cukru. Záleží jakou chuť preferujete. Na závěr vyndejte koření a rozmixujte do hladka. Pokud by se vám omáčka zdála moc hustá, přidejte ještě trochu vody a provařte.
- Mezitím co se vaří omáčka si připravte masové kuličky. Smíchejte všechny ingredience ve střední míse a nejlépe rukou propojte. Potom vytvářejte menší kuličky a dávejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 200°C horní/spodní ohřev přibližně 20 minut.
Na závěr můžete ozdobit talíř ještě čerstvou petrželí, praženými semínky nebo jarní cibulkou.
Tips & Tricks: Koření se v omáčce hůř hledá a tak ho dejte buď do speciálního sáčku k tomu určenému a vařte koření v něm v omáčce a nebo si koření svařte 15minut bokem v rendlíku s trochou vody a následně kořeněný vývar přidejte k omáčce.
Pingback:Rychlá kořeněná kuřecí prsa s králičími játry - Kardamomma