Vaječný koňak s pravou vanilkou
Ingredients
- 5 žloutků od šťastných slepiček
- 1 vanilkový lusk
- 500ml smetany 31%-33% (u 33% se může stát, že se vám v lednici tuk trochu oddělí a zůstane nahoře)
- 150g přírodního třtinového BIO cukru
- 1 plechovka/balení NESLAZENÉHO kondenzovaného mléka (cca 10%tuku, 340g/320ml)
- rum 250ml (může být méně nebo více podle preferencí, nebo také žádný pro nealko verzi, ale tu je potřeba hned zkonzumovat, protože rum likér konzervuje.)
Directions
- Do hrnce dám smetanu, kondenzované mléko a cukr. Vanilku podélně naříznu a nožem z ní vyškrábnu všechna semínka. Semínka i lusk dám do hrnce k surovinám a postupně zahřívám na mírném plameni, aby se cukr rozpustil. Chvíli směs nechám provařit, aby začala houstnout, cca 5 minut na malém plameni. Co chvíli promíchám a pokud by mělo tendenci začít pěnit, uberu plamen. Potom odstavím a nechám trochu vychladnout. Vanilkový lusk vyndám (a můžu jetě použít na..viz. text výše).
- Mezitím co směs chládne si do dalšího hrnce naliju trochu vody, cca 2 cm na zakrytí dna a přivedu k varu.
- Do nerezové nádoby, která je větší než hrnec vyklepnu 5 žloutků.
- Až se začne voda v hrnci vařit, postavím na tuto vodní lázeň mísu se žloutky, tak aby se nedotýkala vody, uberu plamen na nejméně a nebo ho vypnu úplně a začnu žloutky šlehat metličkou do hustější pěny. Jde o to, aby se žloutky začaly zahřívat, ale zároveň se neuvařily. Šlehám proto rychle a kontroluji teplotu žloutků prstem. Měli byste v nich tak tak udržet prst. Řídím se i konzistencí, která by měla být řidší než pudink.
- K těmto našlehaným žloutkům postupně po malých dávkách zašlehávám metličkou chládnoucí smetanovou směs. A je skoro hotovo. Pokud by se vám stalo, že se v tekutině objeví malé kousky vajíčka (může se stát, že se uvolní ze stran mísy nebo jste vajíčko trošku přetáhli, můžete hotový likér přecedit ještě přes sítko (ne úplně jemné ani hrubé, tak aby ním zrníčka vanilky protekla). Nakonec přidám požadované množství rumu. Pak hotový vaječný koňak naleju do hezké skleněné láhve (a nechám vychladnout) a rovnou i na otestování do skleniček 🙂 Skladuji ho pak uzavřený v ledničce a nejlíp chutná vychlazený s návštěvou.
Před každým vychutnáním protřepte, vanilka se drží na spod 🙂
Na zdraví!
Tips & Tricks: Jak už jsem psala nahoře. Použitý vanilkový lusk nevyhuzuji, ale používám ho dál na vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr.