V

Vaječný koňak s pravou vanilkou

Bez vaječného likéru by to v předvánoční čas u nás prostě nešlo. S příchodem adventního času  se vždy už strašně teším, až si tento vaječňák udělám, abych s ním mohla přivítat každou návštěvu 🙂 Vždycky ho ale vypijeme strašně rychle a tak do Vánoc dělám pokaždé ještě několik dávek, které pak rozdávám i jako Vánoční jedlé dárky.
Mám ráda jak „klasickou“ verzi se slazeným kondenzovaným mlékem od Salka i s neslazeným mlékem. Většinou ale dělám to s neslazeným. Pokud byste chtěli udělat likér s neslazeným mlékem, použijte cca 300ml/10% tuku a cukru dejte podle chuti 150-200g. (Provařte, zredukujte pak o něco déle, aby směs více zhoustla). Vždy ho dělám z pravé vanilky, protože ta výsledná chuť je nezaměnitelná 🙂
Vanilkový lusk, který mi vždy pak zbyde si důkladně omyju a nechám uschnout a dál ho pak ještě využiju na vanilkový extrakt nebo vanilkový domácí cukr. Určitě ho nevyhazujte, byla by to škoda.

Vaječný koňak s pravou vanilkou

  • Servings: cca 900ml
  • Difficulty: jednoduché
  • Print

Ingredients

  • 5 žloutků od šťastných slepiček
  • 1 vanilkový lusk
  • 500ml smetany 31%-33% (u 33% se může stát, že se vám v lednici tuk trochu oddělí a zůstane nahoře)
  • 150g přírodního třtinového BIO cukru
  • 1 plechovka/balení NESLAZENÉHO kondenzovaného mléka (cca 10%tuku, 340g/320ml)
  • rum 250ml (může být méně nebo více podle preferencí, nebo také žádný pro nealko verzi, ale tu je potřeba hned zkonzumovat, protože rum likér konzervuje.)

Directions

    1. Do hrnce dám smetanu, kondenzované mléko a cukr. Vanilku podélně naříznu a nožem z ní vyškrábnu všechna semínka. Semínka i lusk dám do hrnce k surovinám a postupně zahřívám na mírném plameni, aby se cukr rozpustil. Chvíli směs nechám provařit, aby začala houstnout, cca 5 minut na malém plameni. Co chvíli promíchám a pokud by mělo tendenci začít pěnit, uberu plamen. Potom odstavím a nechám trochu vychladnout. Vanilkový lusk vyndám (a můžu jetě použít na..viz. text výše).
  1. Mezitím co směs chládne si do dalšího hrnce naliju trochu vody, cca 2 cm na zakrytí dna a přivedu k varu.
  2. Do nerezové nádoby, která je větší než hrnec vyklepnu 5 žloutků.
  3. Až se začne voda v hrnci vařit, postavím na tuto vodní lázeň mísu se žloutky, tak aby se nedotýkala vody, uberu plamen na nejméně a nebo ho vypnu úplně a začnu žloutky šlehat metličkou do hustější pěny. Jde o to, aby se žloutky začaly zahřívat, ale zároveň se neuvařily. Šlehám proto rychle a kontroluji teplotu žloutků prstem. Měli byste v nich tak tak udržet prst. Řídím se i konzistencí, která by měla být řidší než pudink.
  4. K těmto našlehaným žloutkům postupně po malých dávkách zašlehávám metličkou chládnoucí smetanovou směs. A je skoro hotovo. Pokud by se vám stalo, že se v tekutině objeví malé kousky vajíčka (může se stát, že se uvolní ze stran mísy nebo jste vajíčko trošku přetáhli, můžete hotový likér přecedit ještě přes sítko (ne úplně jemné ani hrubé, tak aby ním zrníčka vanilky protekla).  Nakonec přidám požadované množství rumu. Pak hotový vaječný koňak naleju do hezké skleněné láhve (a nechám vychladnout) a rovnou i na otestování do skleniček 🙂 Skladuji ho pak uzavřený v ledničce a nejlíp chutná vychlazený s návštěvou.
  5. Před každým vychutnáním protřepte, vanilka se drží na spod 🙂

    Na zdraví!

Tips & Tricks: Jak už jsem psala nahoře. Použitý vanilkový lusk nevyhuzuji, ale používám ho dál na vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *