Pečené kuře s kořenovou zeleninou, citronem a petrželí bude super oběd nebo večeře, ať už v týdnu nebo o víkendu 🙂 Tohle jídlo (skoro) z jednoho pekáče miluju. Rychlé a snadné. Do hrnce můžete spolu s kořenovou zeleninou hodit třeba i brambory a budete tak mít rovnou i přílohu. Tudíž i oblíbené jídlo, z jednoho hrnce.
Nebo si k němu udělat jasmínovou, nebo jinou rýži, pohanku, bulgur, jíst ho jen s pečenou zeleninou a nebo jako my dnes, třeba s trochou krup.
Pečené kuře s citrónem, petrželí a kořenovou zeleninou
Ingredients
- 1 celé kuře
- 1 velká cibule
- 1 palička česneku
- cca 70g másla
- půl celerové bulvy (můžete přihodit i pár stonků řapíkatého celeru)
- 4-5 mrkví
- 2 petržele
- velká hrst hladkolisté petržele
- 1 lžíce soli / 3-4 kuličky pepře / mletý pepř / bobkový list / 1 lžička tymiánu /
- 1 bio citron
- 1dcl vody
- KOŘENÍ: 1 lžíce soli / 3-4 kuličky pepře + čerstvě namletý (použila jsem červený kampotský pepř) / bobkový list / 1-2 lžičky tymiánu nebo čerstvé snítky
Directions
- Kuře omyjte a osušte. Nasolte ho z obou stran i zevnitř cca 1 lžící soli a pokud máte 2 hodiny k dobru, nechte proležet. Pokud ne, rovnou rozpalte troubu na 190°C, horní i dolní ohřev. Z obou stran kuřete pod jeho kůži na prsou a zádech vložte na plátky nakrájené máslo. (Bude potřeba nejdřív zajet prsty pod kůži a udělat tam trošku místa a s máslem nemusíte šetřit). Trochu másla vložte spolu s velkou hrstí petržele i dovnitř kuřete.
- Zeleninu očistěte a nakrájejte na hrubo. Cibuli na měsíčky. Vložte ke kuřeti i pod kuře. Trochu zeleniny i cibule můžete dát i jako nádivku do kuřete. Celou paličku česneku nakrojte na půl a vložet také do pekáčku. Nahoru naskládejte na plátky nakrájený citrón. (Odřezky z kraje můžete vložit dovnitř).
- Přidejte koření (bobkový list, kuličky pepře). Vrch kuřete posypte tymiánem a mletým pepřem. Kuře můžete teď otočit prsy dolů. A to samé udělat i na druhé straně. Nakonec podlijte vodou. Pro větší šťavnatost pečte takto hodinu prsní stranou dolů a na posledních 30 minut kuře otočte a pečte bez pokličky pro křupavou kůrku.
Přidat vodu můžete i v průběhu, pokud by vám přišlo, že je jí málo.
Tips & Tricks: Ještě lepší chuti docílíte s bylinkovým máslem. Připravte si ho ideálně doma a vetřete pod kůži i nahoru kuřete. V průběhu pečení můžete kuře několikrát zkontrolovat a párkrát vždy přelít pomocí lžíce výpekem.
Pingback:Rychlá kořeněná kuřecí prsa s králičími játry - Kardamomma