P

Pečené kuře s kořenovou zeleninou, citrónem a petrželí

Pečené kuře s kořenovou zeleninou, citronem a petrželí bude super oběd nebo večeře, ať už v týdnu nebo o víkendu 🙂 Tohle jídlo (skoro) z jednoho pekáče miluju. Rychlé a snadné. Do hrnce můžete spolu s kořenovou zeleninou hodit třeba i brambory a budete tak mít rovnou i přílohu. Tudíž i oblíbené jídlo, z jednoho hrnce.

Nebo si k němu udělat jasmínovou, nebo jinou rýži, pohanku, bulgur, jíst ho jen s pečenou zeleninou a nebo jako my dnes, třeba s trochou krup.

Pečené kuře s citrónem, petrželí a kořenovou zeleninou

  • Servings: cca 4-5 porcí
  • Difficulty: jednoduché
  • Print

Ingredients

  • 1 celé kuře
  • 1 velká cibule
  • 1 palička česneku
  • cca 70g másla
  • půl celerové bulvy (můžete přihodit i pár stonků řapíkatého celeru)
  • 4-5 mrkví
  • 2 petržele
  • velká hrst hladkolisté petržele
  • 1 lžíce soli / 3-4 kuličky pepře / mletý pepř / bobkový list / 1 lžička tymiánu /
  • 1 bio citron
  • 1dcl vody
  • KOŘENÍ: 1 lžíce soli / 3-4 kuličky pepře + čerstvě namletý (použila jsem červený kampotský pepř) / bobkový list / 1-2 lžičky tymiánu nebo čerstvé snítky

Directions

    1. Kuře omyjte a osušte. Nasolte ho z obou stran i zevnitř cca 1 lžící soli a pokud máte 2 hodiny k dobru, nechte proležet. Pokud ne, rovnou rozpalte troubu na 190°C, horní i dolní ohřev. Z obou stran kuřete pod jeho kůži na prsou a zádech vložte na plátky nakrájené máslo. (Bude potřeba nejdřív zajet prsty pod kůži a udělat tam trošku místa a s máslem nemusíte šetřit). Trochu másla vložte spolu s velkou hrstí petržele i dovnitř kuřete.
  1.  Zeleninu očistěte a nakrájejte na hrubo. Cibuli na měsíčky. Vložte ke kuřeti i pod kuře. Trochu zeleniny i cibule můžete dát i jako nádivku do kuřete. Celou paličku česneku nakrojte na půl a vložet také do pekáčku. Nahoru naskládejte na plátky nakrájený citrón. (Odřezky z kraje můžete vložit dovnitř).
  2. Přidejte koření (bobkový list, kuličky pepře). Vrch kuřete posypte tymiánem a mletým pepřem. Kuře můžete teď otočit prsy dolů. A to samé udělat i na druhé straně. Nakonec podlijte vodou. Pro větší šťavnatost pečte takto hodinu prsní stranou dolů a na posledních 30 minut kuře otočte a pečte bez pokličky pro křupavou kůrku.
  3. Přidat vodu můžete i v průběhu, pokud by vám přišlo, že je jí málo.

Tips & Tricks: Ještě lepší chuti docílíte s bylinkovým máslem. Připravte si ho ideálně doma a vetřete pod kůži i nahoru kuřete. V průběhu pečení můžete kuře několikrát zkontrolovat a párkrát vždy přelít pomocí lžíce výpekem.

 

 

 

 

  1. Pingback:Rychlá kořeněná kuřecí prsa s králičími játry - Kardamomma

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *