Tento recept mě napadl před pár dny, kdy se nám tu doma začaly hromadit doslova hromady rajčat a cuket. Takže jestli máte stejný „problém“ :), tak je tento recept nejen moje, ale i vaše záchrana. A taky je strašne jednoduchý a rychlý, takže hurá do něj!
Letní salát z grilované cukety, rajčat a fety
Ingredients
- 600g cukety
- 600g rajčat (cca 9-10)
- feta 100-150g
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce oliv. oleje + na finální zakápnutí
- sůl/pepř
- kapary (cca 6 velkých) nebo olivy a nebo obojí 🙂
- lístky bazalky (menší hrst)
- opražená dýňová a sezamová semínka (větší hrst)
Directions
- Rozehřeju si velkou pánev. Přidám 3 lžíce olivového oleje a na plátky nasekaný česnek. Nechám ho pár sekund rozvonět a hned přidám na kostičky nakrájenou cuketu (asi tak kostky o 1-1,5cm).
- Na středně silném plamenu pak opékám cuketu s česnekem. Trvá to tak 9-10minut. Průběžně míchám, aby se cuketa a česnek nepřipálily a ke konci posolím a popepřím. Mezitím co je cuketa na pánvi si na kostičky nakrájím rajčata. Až je cuketa hotová (my máme rádi, když ještě trošku křupe, takže není ugrilovaná do úplného změknutí), smíchám ji v připravené míse s nakrájenými rajčaty. Směs ještě opepřím a osolím podle potřeby. Solí ale nepřeháním, protože feta i kapary jsou hodně slané.
- Na pánvi si ještě opražím na sucho semínka, která co chvilku prohazuji, aby se opražily ze všech stran. Trvá to jen chvilku a dávám pozor, aby se nepřipálila. Nakonec dám směs cukety a rajčat do nějaké pěkné mísy, rozdrolím nahoru fetu, přidám nakrájené kapary, bazalku a zakápnu olivovým olejem. Nahoru pak ještě pražená semínka a salát je ready to go.
Tips & Tricks: Já ho jím většinou jen takto, Matěj si k tomu rád dává ještě opečenou bagetku. Tak doufám, že se vám tento recept vplíží do kuchyně stejně tak jako tento had do fotky. Hezký den.
Pingback:Cuketovo-mrkvové placičky - Kardamomma
Pingback:Špagety s rajčatovo-cuketovou omáčkou, kapary, kalamata a semínky - Kardamomma
Pingback:Kuřecí gyros s tzatziky a pečenými brambory v pita chlebu - Kardamomma