K

Kuřecí gyros s tzatziky a pečenými brambory v pita chlebu

Kuřecí gyros s tzatziky a pečenými brambory v pita chlebu? Ideální rychlé letní jídlo!

Možná se to bude zdát ze začátku složité, ale vůbec není. Výroba pita těsta na pita chleba je strašně jednoduchá a poměrně rychlá. S těstem se dobře a rychle pracuje a nemusí se dlouho hnětat ani dlouze kynout, pokud nemáte čas navíc. Když vychytáte načasování v přípravě, vše půjde po másle a bude navazovat, takže za 35 minut máte hotovo. Jako byste si tento kuřecí gyros objednali přímo v Řecku.

Kuřecí gyros můžete obměňovat i za vepřový a nebo udělat s grilovaným halloumi sýrem. Na těchto „plackových“ receptech mám ráda to, že dovnitř zabalíte různé chutě a také, že spoustu věcí, které třeba naše děti nemají tak v oblibě, tak takto zamotané je sní raz dva. U starší prošla i červená cibule. U mladší vlastně také i s ne tak oblíbeným rajčetem. Můžete to doma také vyzkoušet 🙂

Tento super letní recept upotřebí i sezónní rajčata a okurky.

Těsto na pita chleba můžete dát odpočinou i do lednice, pokud zrovna máte čas jen na přípravu, ale budete placky dělat později.

Další letní recepty:

Letní salát z grilované cukety a rajčat se sýrem feta

Špagety s rajčatovo-cuketovou omáčkou, kapary, kalamata a semínky

Cuketová polévka s bazalkou a kozím sýrem

 

 

  • Difficulty: jednoduché
  • Print

Ingredients

    PITA CHLEBY:

    300g polohrubé mouky (nejlépe v BIO kvalitě)

    60 ml vlažné vody

    120 ml vlažného plnotučného mléka

    velká špetka soli

    10g čerstvého droždí

    lžička třtinového cukru

    2 extra lžíce polohrubé mouky

     

    KUŘECÍ GYROS:

  • 2 vykostěná kuřecí stehna a 2 prsa (koupila jsem celé kuře a vykostila, vyjde nejlépe. Ze zbytku vývar)
  • cca 2 lžičky gyros koření (a nebo jen 1 lžička sladké papriky, půl lžičky mleté kurkumy, 1 lžička oregána pro rychlejší verzi bez gyros koření)
  • 1 lžíce ghí
    • sůl a pepř

    HRANOLKY Z PEČENÝCH BRAMBOR:

  • cca 5-6 velkých brambor (nejlépe i se slupkou, pokud je hezká)
    • 2 lžíce olivového oleje
  • sušené oregano a sůl
  • RYCHLÉ TZATZIKY:

    • 1-2 okurky
    • 1 kelímek zakysané tučné smetany nebo 1 řecký malý jogurt
    • 1 stroužek česneku
    • sůl, pepř, oregano, kopr

    K DOKONČENÍ:

    • 2 velká rajčata
    • 1 červená cibule
      • olivy kalamata (snažte se je nevynechat)

Directions

  1. Začněte založením kvásku. Smíchejte droždí, vodu, cukr a 2 lžíce mouky. Nechte vzejít na teplém místě pod utěrkou cca 10 minut.
  2. Rozehřejte troubu na 200°C (horní/spodní ohřev).
  3. Vzešlý kvásek smíchejte s mlékem, solí a postupně s moukou. V ruce nebo v robotu spojte v hladké nelepivé těsto. Bude to otázka pár minut. Potom vložte do mísy a přikryjte utěrkou, ať těsto neosychá. Dejte stranou.
  4. Brambory umyjte, nakrájejte na špalíčky, v míse smíchejte s olejem a vysypte na plech s pečícím papírem. Posolte, přidejte oregano a pečte 30 minut.
  5. Část slupky okurky oškrábejte, rozkrojte na půl a vykrojte semínkový střed. Nastrouhejte na hrubo, vložte do sítka, posolte. Nechte chvíli vykapat. Klidně párkrát rukou vyždímejte vodu z okurky. Potom s míchejte s jogurtem, nebo zakysanou smetanou, přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř a klidně i trochu kopru.
  6. Nakrájejte si rajčata na plátky, cibuli na velmi jemné měsíčky a olivy kalamata vypeckujte.
  7. Na tuku nechte krátce zatáhnout okořeněné a posolené kuřecí maso z obou stran. (Prsa lehce rozkrojte na širší plátek, aby se rychleji propekla). Potom maso dejte dojít na cca 5 minut k bramborám. Když vychytáte načasování, dejte ho na posledních 5 minut, abyste měli obojí zároveň hotové.
  8. Pita těsto rozdělte na 6 stejných částí a každou vyválejte na pomoučněném vále do tenčí kulaté placky. Opékejte na hodně rozehřáté suché pánvi na sucho, z každé strany pár minut. Hotové chleby poznáte tak, že se začnou nafukovat.
  9. Zašnete kompletovat. Na hotovou placku dejte tzatziky, brambory, nakrájené kuřecí maso, rajčata, olivy a cibuli. Posypte extra oregánem. Můžete i zabalit tak, že nejdříve zohnete spodní část nahoru a potom boky do středu. Takto můžete i zabalit k servírování třeba do pečícího papíru.

 

  1. Pingback:Letní rajčatová polévka s cuketou a tortellini - Kardamomma

  2. Pingback:Okurková mimosa a limonáda - Kardamomma

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *