Kuřecí gyros s tzatziky a pečenými brambory v pita chlebu? Ideální rychlé letní jídlo!
Možná se to bude zdát ze začátku složité, ale vůbec není. Výroba pita těsta na pita chleba je strašně jednoduchá a poměrně rychlá. S těstem se dobře a rychle pracuje a nemusí se dlouho hnětat ani dlouze kynout, pokud nemáte čas navíc. Když vychytáte načasování v přípravě, vše půjde po másle a bude navazovat, takže za 35 minut máte hotovo. Jako byste si tento kuřecí gyros objednali přímo v Řecku.
Kuřecí gyros můžete obměňovat i za vepřový a nebo udělat s grilovaným halloumi sýrem. Na těchto „plackových“ receptech mám ráda to, že dovnitř zabalíte různé chutě a také, že spoustu věcí, které třeba naše děti nemají tak v oblibě, tak takto zamotané je sní raz dva. U starší prošla i červená cibule. U mladší vlastně také i s ne tak oblíbeným rajčetem. Můžete to doma také vyzkoušet 🙂
Tento super letní recept upotřebí i sezónní rajčata a okurky.
Těsto na pita chleba můžete dát odpočinou i do lednice, pokud zrovna máte čas jen na přípravu, ale budete placky dělat později.
Další letní recepty:
Letní salát z grilované cukety a rajčat se sýrem feta
Špagety s rajčatovo-cuketovou omáčkou, kapary, kalamata a semínky
Cuketová polévka s bazalkou a kozím sýrem
Ingredients
- 2 vykostěná kuřecí stehna a 2 prsa (koupila jsem celé kuře a vykostila, vyjde nejlépe. Ze zbytku vývar)
- cca 2 lžičky gyros koření (a nebo jen 1 lžička sladké papriky, půl lžičky mleté kurkumy, 1 lžička oregána pro rychlejší verzi bez gyros koření)
- 1 lžíce ghí
- sůl a pepř
- cca 5-6 velkých brambor (nejlépe i se slupkou, pokud je hezká)
- 2 lžíce olivového oleje
- sušené oregano a sůl
- 1-2 okurky
- 1 kelímek zakysané tučné smetany nebo 1 řecký malý jogurt
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř, oregano, kopr
- 2 velká rajčata
- 1 červená cibule
- olivy kalamata (snažte se je nevynechat)
PITA CHLEBY:
300g polohrubé mouky (nejlépe v BIO kvalitě)
60 ml vlažné vody
120 ml vlažného plnotučného mléka
velká špetka soli
10g čerstvého droždí
lžička třtinového cukru
2 extra lžíce polohrubé mouky
KUŘECÍ GYROS:
HRANOLKY Z PEČENÝCH BRAMBOR:
RYCHLÉ TZATZIKY:
K DOKONČENÍ:
Directions
- Začněte založením kvásku. Smíchejte droždí, vodu, cukr a 2 lžíce mouky. Nechte vzejít na teplém místě pod utěrkou cca 10 minut.
- Rozehřejte troubu na 200°C (horní/spodní ohřev).
- Vzešlý kvásek smíchejte s mlékem, solí a postupně s moukou. V ruce nebo v robotu spojte v hladké nelepivé těsto. Bude to otázka pár minut. Potom vložte do mísy a přikryjte utěrkou, ať těsto neosychá. Dejte stranou.
- Brambory umyjte, nakrájejte na špalíčky, v míse smíchejte s olejem a vysypte na plech s pečícím papírem. Posolte, přidejte oregano a pečte 30 minut.
- Část slupky okurky oškrábejte, rozkrojte na půl a vykrojte semínkový střed. Nastrouhejte na hrubo, vložte do sítka, posolte. Nechte chvíli vykapat. Klidně párkrát rukou vyždímejte vodu z okurky. Potom s míchejte s jogurtem, nebo zakysanou smetanou, přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř a klidně i trochu kopru.
- Nakrájejte si rajčata na plátky, cibuli na velmi jemné měsíčky a olivy kalamata vypeckujte.
- Na tuku nechte krátce zatáhnout okořeněné a posolené kuřecí maso z obou stran. (Prsa lehce rozkrojte na širší plátek, aby se rychleji propekla). Potom maso dejte dojít na cca 5 minut k bramborám. Když vychytáte načasování, dejte ho na posledních 5 minut, abyste měli obojí zároveň hotové.
- Pita těsto rozdělte na 6 stejných částí a každou vyválejte na pomoučněném vále do tenčí kulaté placky. Opékejte na hodně rozehřáté suché pánvi na sucho, z každé strany pár minut. Hotové chleby poznáte tak, že se začnou nafukovat.
- Zašnete kompletovat. Na hotovou placku dejte tzatziky, brambory, nakrájené kuřecí maso, rajčata, olivy a cibuli. Posypte extra oregánem. Můžete i zabalit tak, že nejdříve zohnete spodní část nahoru a potom boky do středu. Takto můžete i zabalit k servírování třeba do pečícího papíru.
Pingback:Letní rajčatová polévka s cuketou a tortellini - Kardamomma
Pingback:Okurková mimosa a limonáda - Kardamomma