Saláty nemusejí být doménou pouze léta. Stačí obměnit ingredience a připravit si ho teplý a milovníci salátů se můžou radovat celý rok. Na tomto podzimním teplém salátu mám nejraději to, jak je krásně lehký díky špenátu, pestrý nejen díky dýni a jablku a zároveň zasytí na delší dobu (quinoa + sýr a oříšky) . Ukrývá v sobě spoustu chutí a barev a je to ideální hlavní chod, pokud přidáte oblíbený ovčí nebo kozí sýr a zároveň ho můžete použít i jako přílohu třeba k masu.
Podzimní quinoa salát se špenátem, dýní a jablkem
Ingredients
- 100g neuvařené quinoi (= 300g uvařené)
- 400-500g dýně hokkaido (cca půlka)
- menší hrst lískových nebo vlašských oříšků
- menší hrst dýňových semínek
- velká hrst baby špenátu (cca 80-90g)
- 1 červené sladké jablko
- hrst sušených brusinek nebo rozinek
- můžete nakonec nahoru přidat i fetu nebo kozí sýr
- pár lístků máty (nemusí být)
- ZÁLIVKA:
- 1 lžíce medu
- 6 lžic olivového oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- půl lžičky soli / čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce citronové šťávy
Directions
- Rozehřejte si troubu na 200°C. Dejte namočit quinou na 10-15 min do studené vody.
- Nakrájejte dýni na menší kostičky, dejte na plech s pečícím papírem. Pokapejte olivovým olejem, posolte, popeřete a pečte 25-30minut. Potom k dýni přidejte dýňová semínka a oříšky, stáhněte na 180°C a pečte ještě dalších cca 10 minut. (Oříšky i semínka hlídejte, aby se nespálila, na závěr oříšky můžete lehce posekat). Pokud pracujete s lískovými oříšky, můžete je po upečení ještě promnout v utěrce, aby se zbavily slupek a poté nasekat.
- Mezitím co se peče dýně slijte quinou a poté ji asi dvakrát ještě důkladně spařte vodou, aby se zbavila hořkosti. (Dělám to tak, že uvařím vodu v konvici a pak pomalu rovnoměrně prolévam quinou v jemném sítku). Potom trochu posolte (můžete přidat i bobkový list) a vařte na malém plameni pod pokličkou cca 15minut podle návodu na obalu. Vody dávám 1:2 (quinoa:voda).
- Jablko nakrájejte na menší kostičky. Připravte si zálivku. Až bude quinoa hotová, smíchejte ji ve větší míse ještě teplou se špenátem, přidejte pečenou dýni, zálivku, jablka, brusinky, část semínek a ořechů. Vše hezky a krátce promíchejte. Nahoru ještě můžete přidat zbytek oříšků a semínek, případně pár lístků máty. Můžete nahoru přidat i fetu nebo kozí sýr a podávejte teplé.
Tips & Tricks: Zálivku si můžete připravit i předem a také si jí připravit větší množství. Můžete ji pak skladovat v uzavřené skleničce v lednici a mít ji tak vždy rychle po ruce na jakékoliv saláty.
Pingback:Švestkový kefírový koláč s drobenkou - Kardamomma
Pingback:Čočková polévka se zvěřinovou jelení klobáskou - Kardamomma