Pečenou kachnu se zelím si můžete vychutnat nejen na svatého Martina.
Pečená kachna se zelím je skvělé syté a klasické jídlo na podzim a v zimě. Určitě je klasikou vedle husy hlavně na svatého Martina, ale my ji máme rádi celou chladnou sezónu.
Další recepty k vyzkoušení:
Hovězí guláš z tlakového hrnce
Švestkový kefírový koláč s drobenkou
Kuřecí/krůtí bylinkové placičky s batátový-petrželovým pyré
Poké bowl se salátem a wasabi majonézou
Narozeninový špaldový Míša dort
Ingredients
1 celá kachna bez drobů
sůl
kmín drcený
125ml vody
volitelné: 1 cibule, 3 stroužky česneku
ZELÍ:
1kg kysaného zelí
1 velká cibule
1,5 lžičky sádla
1 lžička drceného kmínu
1 bobkový list
sůl
1 velká/2 menší brambory na zahuštění
cukr/ocet na případné dochucení
Directions
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Kachnu osolte a řádně pokmínujte ze všech stran. Sůl dejte i dovnitř. Položte kachnu do pekáče prsy dolů, můžete přidat i na měsíčky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek a podlijte cca 125ml vody.
- Pečte zaklopené zhruba 1 hodinu, potom můžete zkontrolovat a případně ještě podlít trochou vody, pokud by bylo málo. Stáhněte na 160°C, v tuto chvíli můžete kachnu i otočit prsy nahoru a pečte další hodinu. Potom odklopte víko, přidejte troubu na 200°C a pečte do křupavé horní kůrky cca 15-20minut.
- V mezičase připravte zelí. Zelí ochutnejte a pokud je hodně kyselé, můžete ho v sítku trochu propláchnout vodou. (Pokud není moc kyselé, nebo máte rádi kyselejší zelí, neproplachujte). Na sádle orestujte cibuli do lehce hněda a pak přidejte zelí, sůl, bobková list a kmín. Zalijte ho vodou tak, aby bylo ponořené. Na toto množství cca 800ml vody. Vařte pod pokličkou cca 15minut a potom do něj nastrouhejte na jemno oškrábanou bramboru na zahuštění. Dá se použít i klasická jíška. Vačte ještě cca 10 minut a je hotovo. Na závěr ochutnejte a podle chuti přidejte sůl, cukr nebo ocet.