Krůtí/kuřecí placičky s batátovo-petrželovým pyré
Ingredients
- MASOVÉ PLACIČKY: cca 10 placiček
- 600g mletého kuřecího nebo krůtího masa (může být prso nebo stehno, *způsob jakým jsem ho „namlela“ najdete nahoře v textu)
- KOŘENÍ DO MASA: 2 lžičky soli, trochu pepře, 1 lžička sušeného rozmarýnu, 1 lžička (cca 1,5x1x5cm) nastrouhaného zázvoru*, 2 stroužky česneku, 1 lžíce citrónové šťávy, půl lžičky citrónové kůry (sušená nebo čerstvá), 2 lžičky sušené petržele, špetka kajenského pepře*
- ještě jsem přidala lžíci olivového oleje
- 1,2 kg batátů
- 1 velká petržel (cca 120g)
- sůl/1 bobkový list/lžička drceného kmínu
- velká lžíce másla
- půl plechovky kokosového mléka (nebo kravské mléko)
- 300g žampiónů
- 3 stroužky česneku
- půl lžičky drceného kmínu/sůl/pepř
- velká hrst baby špenátu (cca 60g)
- 2 lžíce ghí nebo máslo na orestování
BATÁTOVO-PETRŽELOVÁ KAŠE/PYRÉ:
PŘÍLOHA:
Jako další zelenou přílohu si ještě můžete udělat brokolici na másle. (Brokolici vařte v páře, až bude akorát na skus, dejte do mísy a na ní nakrájejte plátky másla a posolte/popepřete. Můžete nachvíli i zaklopit, pak jemně promíchat). Ano, tak jednoduché to je. 🙂
Directions
- Oloupejte batáty a petržel. Batáty nakrájejte na středne velké kostky a petržel na malé kostičky (batáty jsou uvařené rychle, tak aby se petržel stihla rozvařit a šla pomixovat do hladka). Pak vložte do hrnce, zalijte vodou a dejte vařit s 2 lžičkami soli, bobkovým listem a drceným kmínem. Vařte do změknutí.
- Mezitím si připravte mleté maso*, pak smíchejte s kořením* nechte chvíli (alespoň 15min) propojit.
- Potom si nakrájejte žampiony a česnek. Připravte si stranou.
- Poté co jsou batáty uvařené, sceďte vodu, oddělejte bobkový list, přidejte část kokosového mléka a máslo. Mixujte ručním mixérem do hladka, tak jako klasickou kaši. Postupně můžete přidat ještě kokosové mléko pro požadovanou hustotu a na závěr dosolte posle sebe.
- Na dvou pánvích zároveň: 1. Na lžíci ghí nebo másla rozvoňte nakrájený česnek a přidejte žampiony. Restujte pár minut, pak přidejte kmín a na závěr sůl. Stáhněte z plotny a přidejte špenát a čerstvě mletý pepř. 2. Z masa vytvořte kuličku a v dlani ji pak vytvarujte do tenčí placičky (maso se na pánvy ještě trochu stáhne) Smažte na 1-2 lžících ghí na mírném plameni, každou stranu cca 5min.
A je hotovo!
Tips & Tricks: Masovou směs můžete připravit i den předem. Vajíčko pro držení tvaru není potřeba.