K

Krůtí/kuřecí bylinkové placičky s batátovo-petřželovým pyré

Nevím jak to máte vy, ale já se po Vánocích vždy snažím jíst zdravěji. Ne že bych o svátcích nějak více „prasila“ (jiné slovo mě nenapadá :D), ale nějaké to cukroví, vaječňáky, jídlo na návštěvách spolu s méně pohybem se za těch pár týdnů načtou a tak je pro mě důležité se na zdravější jídlo zase trochu víc zaměřit. Tyhle kuřecí/krůtí bylinkové placičky s batátovo-petrželovým pyré jsou jedním z těch receptů. Je to skvělé, zdravé a barevné jídlo pro celou rodinu. Zázvorové bylinkové placičky krásně vyrovnají svou lehkou štiplavostí sladkost batátového pyré.
.
Tuhle verzi můžete udělat z kuřecího nebo krůtího masa. Vhodné na to budou prsa i stehna/u krůtího prsa. Kuřecí maso u nás jíme velmi zřídka a když ano, snažíme se jako s každým masem nakupovat kvalitně.
.
*Mleté maso si vytvoříte za chvíli i doma. Buď použijte mlýnek na maso a nebo jako já ho nakrájejte na menší kusy a potom sekáčkem nasekejte na malinké kousky. Konzistenci můžete pak zkusit i v ruce udeláním kuličky co drží tvar.
.
*Pokud deláte recept i pro děti.: Smíchejte maso s kořením, ale bez zázvoru a kajenského pepře. Pak rozdělte do dvou misek a pro dospěláckou verzi přidejte výše zmíněné. Případně tam dětem můžete trošku zázvoru také přidat, ale záleží na věku a preferencích dítěte. (Malým a mladším dětem bych určite zázvoru ubrala). Naší tříleté Zoince ale chutnala i plná verze 🙂

Krůtí/kuřecí placičky s batátovo-petrželovým pyré

  • Servings: cca 3-5
  • Difficulty: středně
  • Print

Ingredients

  • MASOVÉ PLACIČKY: cca 10 placiček
  • 600g mletého kuřecího nebo krůtího masa (může být prso nebo stehno, *způsob jakým jsem ho „namlela“ najdete nahoře v textu)
  • KOŘENÍ DO MASA: 2 lžičky soli, trochu pepře, 1 lžička sušeného rozmarýnu, 1 lžička (cca 1,5x1x5cm) nastrouhaného zázvoru*, 2 stroužky česneku, 1 lžíce citrónové šťávy, půl lžičky citrónové kůry (sušená nebo čerstvá), 2 lžičky sušené petržele, špetka kajenského pepře*
  • ještě jsem přidala lžíci olivového oleje
  • BATÁTOVO-PETRŽELOVÁ KAŠE/PYRÉ:

  • 1,2 kg batátů
  • 1 velká petržel (cca 120g)
  • sůl/1 bobkový list/lžička drceného kmínu
  • velká lžíce másla
  • půl plechovky kokosového mléka (nebo kravské mléko)
  • PŘÍLOHA:

  • 300g žampiónů
  • 3 stroužky česneku
  • půl lžičky drceného kmínu/sůl/pepř
  • velká hrst baby špenátu (cca 60g)
  • 2 lžíce ghí nebo máslo na orestování
  • Jako další zelenou přílohu si ještě můžete udělat brokolici na másle. (Brokolici vařte v páře, až bude akorát na skus, dejte do mísy a na ní nakrájejte plátky másla a posolte/popepřete. Můžete nachvíli i zaklopit, pak jemně promíchat). Ano, tak jednoduché to je. 🙂

Directions

    1. Oloupejte batáty a petržel. Batáty nakrájejte na středne velké kostky a petržel na malé kostičky (batáty jsou uvařené rychle, tak aby se petržel stihla rozvařit a šla pomixovat do hladka). Pak vložte do hrnce, zalijte vodou a dejte vařit s 2 lžičkami soli, bobkovým listem a drceným kmínem. Vařte do změknutí.
  1. Mezitím si připravte mleté maso*, pak smíchejte s kořením*  nechte chvíli (alespoň 15min) propojit.
  2. Potom si nakrájejte žampiony a česnek. Připravte si stranou.
  3. Poté co jsou batáty uvařené, sceďte vodu, oddělejte bobkový list, přidejte část kokosového mléka a máslo. Mixujte ručním mixérem do hladka, tak jako klasickou kaši. Postupně můžete přidat ještě kokosové mléko pro požadovanou hustotu a na závěr dosolte posle sebe.
  4. Na dvou pánvích zároveň: 1. Na lžíci ghí nebo másla rozvoňte nakrájený česnek a přidejte žampiony. Restujte pár minut, pak přidejte kmín a na závěr sůl. Stáhněte z plotny a přidejte špenát a čerstvě mletý pepř. 2. Z masa vytvořte kuličku a v dlani ji pak vytvarujte do tenčí placičky (maso se na pánvy ještě trochu stáhne) Smažte na 1-2 lžících ghí na mírném plameni, každou stranu cca 5min.
  5. A je hotovo!

Tips & Tricks: Masovou směs můžete připravit i den předem. Vajíčko pro držení tvaru není potřeba.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *