Tento jednoduchý hovězí guláš z kližky si zamilujete.

Hovězí guláš je česká klasika, kterou je fajn umět uvařit, protože je to vcelku jednoduché, výživné a skvělé jídlo nejen pro celou rodinu.

Další recepty k vyzkoušení:

Švestkový kefírový koláč s drobenkou

Kuřecí/krůtí bylinkové placičky s batátový-petrželovým pyré

Poké bowl se salátem a wasabi majonézou

Rebarborový crumble s jablky

Narozeninový špaldový Míša dort

  • Difficulty: jednoduché
  • Print

Ingredients

cca 1,5kg hovězí kližky

6 středních cibulí

5 stroužků česneku

2 lžíce sladké papriky

1 lžíce majoránky

2 bobkové listy

drcený kmín 2 lžičky

1 lžíce sádla

voda

sůl/pepř

 

 

 

Directions

  1. Postup pro tlakový hrnec. Pokud nemáte tlakový hrnec, postup je stejný, jen se maso bude dusit déle. Do změknutí alespoň 2 hodiny.
  2. V tlakovém hrnci rozehřejte sádlo a restujte na něm nakrájenou cibuli. Tento krok bude trvat trochu déle, protože chceme cibuli restovat na menším až středním plameni docela dlouho, klidně i 15 minut, aby byla krásně do hněda, protože dá výslednou barvu i chuť guláši. Cibuli kontrolujte a míchejte. Pokud by až moc rychle začala hnědnout, stáhnete na menší plamen. Tento krok určitě neuspěchejte.
  3. Mezi tím, co se pod dohledem restuje cibule si nakrájejte na střední kostky kližku. Až bude cibule do hněda, přidejte plamen na nejvyšší stupeň a přidejte postupně maso. To restujte, aby se zatáhlo,  míchejte. Až budou kousky zatáhlé, přidejte sladkou papriku, kmín, chvíli restujte, pak zalijte vodou a přidejte bobkový list a sůl. Dala jsem cca 3 malé lžičky soli. Ale raději solte postupně. Třeba 2 a na úplný závěr po ochutnání další 1. Vody dejte tak, aby maso bylo ponořené a předešli jste připálení. Zakryjte poklicí a v tlakovém hrnci na menší plamen duste cca 1 hodinu. Po hodině můžete zkontrolovat, ochutnat, jestli už je maso měkké. Pokud ano, připravte si jíšku z 4 lžic másla a 4 lžic mouky.
  4. Do rozehřátého másla postupně vmíchejte mouku a krásně rozmíchanou horkou jíšku nalijte do horkého guláše. Zamíchejte a vařte dalších 10 minut, už bez tlakové pokličky. Míchejte a na závěr přidejte prolisovaný česnek a majoránku. Ochutnejte a dosolte, dopepřete.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *