Tento jednoduchý hovězí guláš z kližky si zamilujete.
Hovězí guláš je česká klasika, kterou je fajn umět uvařit, protože je to vcelku jednoduché, výživné a skvělé jídlo nejen pro celou rodinu.
Další recepty k vyzkoušení:
Švestkový kefírový koláč s drobenkou
Kuřecí/krůtí bylinkové placičky s batátový-petrželovým pyré
Poké bowl se salátem a wasabi majonézou
Narozeninový špaldový Míša dort
Ingredients
cca 1,5kg hovězí kližky
6 středních cibulí
5 stroužků česneku
2 lžíce sladké papriky
1 lžíce majoránky
2 bobkové listy
drcený kmín 2 lžičky
1 lžíce sádla
voda
sůl/pepř
Directions
- Postup pro tlakový hrnec. Pokud nemáte tlakový hrnec, postup je stejný, jen se maso bude dusit déle. Do změknutí alespoň 2 hodiny.
- V tlakovém hrnci rozehřejte sádlo a restujte na něm nakrájenou cibuli. Tento krok bude trvat trochu déle, protože chceme cibuli restovat na menším až středním plameni docela dlouho, klidně i 15 minut, aby byla krásně do hněda, protože dá výslednou barvu i chuť guláši. Cibuli kontrolujte a míchejte. Pokud by až moc rychle začala hnědnout, stáhnete na menší plamen. Tento krok určitě neuspěchejte.
- Mezi tím, co se pod dohledem restuje cibule si nakrájejte na střední kostky kližku. Až bude cibule do hněda, přidejte plamen na nejvyšší stupeň a přidejte postupně maso. To restujte, aby se zatáhlo, míchejte. Až budou kousky zatáhlé, přidejte sladkou papriku, kmín, chvíli restujte, pak zalijte vodou a přidejte bobkový list a sůl. Dala jsem cca 3 malé lžičky soli. Ale raději solte postupně. Třeba 2 a na úplný závěr po ochutnání další 1. Vody dejte tak, aby maso bylo ponořené a předešli jste připálení. Zakryjte poklicí a v tlakovém hrnci na menší plamen duste cca 1 hodinu. Po hodině můžete zkontrolovat, ochutnat, jestli už je maso měkké. Pokud ano, připravte si jíšku z 4 lžic másla a 4 lžic mouky.
- Do rozehřátého másla postupně vmíchejte mouku a krásně rozmíchanou horkou jíšku nalijte do horkého guláše. Zamíchejte a vařte dalších 10 minut, už bez tlakové pokličky. Míchejte a na závěr přidejte prolisovaný česnek a majoránku. Ochutnejte a dosolte, dopepřete.