Čerstvá rakytníková SOS šťáva

Kdybych měla svoji zahradu, určitě bych si tam hned nasadila rakytník. Nejen, že je to tak krásná dřevina, na kterou bych se mohla koukat hodiny, ale také je to úžasný zdroj vitaminu C a mnoho dalších látek. Některé zdroje uvádí, že obsahuje až 200x více vitaminu C než třeba citron.

Ke mně se dostalo pár větviček a já přemýšlela, co z nich udělám. Když jsme za pár dny všichni onemocněli, bylo jasné, že z nich udělám tuto čerstvou rakytníkovou SOS šťávu, která nám pomůže k lepší regeneraci. Podporuje totiž funkci imunitního systému, dále trávící systém i ktevní oběh. Je tedy skvělý v době chřipek, rým i angín.

Se skladováním většího množství této šťávy zatím nemám zkušenost, ale doporučuji buď vždy udělat čerstvou ze zmražených bobulek, které si takto připravíte po sklizni do mrazáku a pak už jen vytahujete podle potřeby a děláte si šťávu čerstvou a nebo můžete směs lehce „provařit“ cca na 75°C, nicméně se z ní už pak vytrácí mnoho důležitých látek.

  • Difficulty: jednoduché
  • Print

Ingredients

  • 100g rakytníkových bobulek
  • 200ml převařené studené vody
  • 2-3 lžíce kvalitního medu

Directions

  1. Nejprve oberte rakytníkové bobulky od větviček. Mělo by to jít lépe, pokud si rakytník předem dáte do mrazáku, nicméně já to neudělala a šlo to vcelku dobře i tak. Nějaký čas to ale i tak zabere.
  2. Bobulky umyju, nechám hodně okapat, dám do mixéru a rozmixuji co nejvíce s převařenou studenou vodou a medem. Nakonec šťávu přepasíruji přes jemné sítko a naliji do uzavíratelné sklenice. Skladuji pár dní v ledničce. Dávkovat si můžete po troškách v období nemoci a nebo i jako prevence před nimi.

Tips & Tricks: Bobulky by měly jít lépe oddělit od větvičky pokud je předem necháte přemrznout v mrazáku.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *