Tak dlouho jsem chodila kolem pufované quinoi, až jsem z ní jednoho dne konečně udělala tyto energy balls. Tedy takový energy snack, který je super třeba na výlety, místo tatranek. Kuličky sklidily úspěch i u skoro už dvou leté Zoinky (toto letí), jen pokud je budete nabízet i měnším dětem je potřeba buď upravit velikost kuliček a nebo prostě hlídat kolik toho cpou do pusy :))
Pufovaná quinoa je sama o sobe prostě měkká a nekřupe. Já mám u těchto kuliček ráda texturu jemně křupavou, takže jsem dovnitř dala burákové máslo crunchy a nebo je možné dát normální a doplnit třeba jemně nasekanými oříšky.
Kombinací je mnoho a mě chutná zatím nejvíc obalené ve strouhaném kokosu.
TIP: Můžete nechat děti pomáhat a to tak, že můžou suroviny vážit, přisypávat je do mixéru a nebo tvořit kuličky s vámi. A nebo prostě jen tak ujídat z misky 🙂


Ingredience: (cca na 15 kuliček)
- 47g ovesných vloček
- 50g měkkých datlí (nebo předem na chvíli namočených v horké/teplé vodě)
- 23g hořké čokolády nasekané na drobno
- 25g pufované quinoi
- 33g slaného burákového másla crunchy (nebo obyčejného a přidat špetku soli a 2 lžíce na jemno nasekaných oříšků)
- 55g medu
- kokos na obalení
Postup
Med a burákové máslo si rozehřeji na mírném plameni, není potřeba, aby se vařilo, jen potřebujeme obě suroviny spojit v tekutou formu. Mezitím si všechny ingredience kromě quinoi/případně najemno nasekané ořechy jen krátce rozmixuji, spíš jen tak, aby se to vše promíchalo, než rozmixovalo (takže z vloček aby nebyla mouka, ale datle aby se rozmixovaly na menší kusy) a pak přidám tekutý med s burákovým máslem a ještě chvíli mixuji nebo zamíchám ručně. Mám radši, když je směs lehce hrubší, než aby z toho byla úplně pasta. To je fajn si pohlídat, jinak by to bylo moc tekuté a nešlo to spojit na kuličky. Na závěr vyklopím z mixéru a přimíchám quinou. Poté tvořím v ruce kuličky, které obaluji v kokosu.